Angstklachten therapie bij Psychologen Amsterdam

Gewone angst versus angststoornis

Angst heeft een functie. Het zet je op scherp, maakt je alert op eventuele gevaren van buitenaf. Zonder een gezonde portie angst zouden we hier niet zijn. Maar, sommige angsten hebben hun functie verloren en zitten je eigenlijk alleen maar in de weg.

Sterker nog, de angst beheerst je leven. En dan is het niet meer goed of gezond. Je bent zo bang dat je er dingen voor laat, dat het je beperkt. De angst zelf is zeker geen aanstellerij, je voelt het echt zo. Maar het zou fijn zijn als je je niet zo hoefde te voelen.

1 op de 8 Nederlanders lijdt aan een angststoornis

Je bent niet de enige. Psychische klachten waar angst deel van uitmaakt, komen vaak voor. In de regel ontstaan de klachten geleidelijk; de grens schuift steeds een stukje op. Onmerkbaar, tot plots blijkt dat het uit de hand gelopen is. Je gaat de deur helemaal niet meer uit, staat urenlang deuren of gas te controleren of je handen te wassen.

Gevolgen van een angststoornis

Een angststoornis kan ervoor zorgen dat je je werk, interesses en bezigheden verliest. Je schaamt je voor wat je doet en voelt je schuldig tegenover je omgeving. Je vereenzaamt. Tegelijkertijd zie je geen manier om het anders te doen.

Hoe gaat Psychologen Amsterdam je hierbij helpen?

Om te beginnen onderzoeken we wat voor soort angst jouw leven beheerst. Afhankelijk daarvan stellen wij een behandeling voor die bestaat uit:

  • Het vinden van de oorzaak van de angst
  • Het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen
  • Terugdringen van mogelijke chronische overbelasting

We werken o.a. met gedragstherapie. Wij leren jou hoe je lichamelijke reacties kunt herkennen. En hoe je die reacties kunt beïnvloeden met ademhalingsoefeningen en andere oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie doorbreken we bepaalde patronen. Denk aan: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Een aantal angststoornissen beschreven:

Gegeneraliseerde angststoornis
Je maakt je voortdurend zorgen over allerlei dagelijkse dingen en voelt je daardoor rusteloos, opgejaagd en nerveus. Als voorbeeld: je maakt je nodeloos zorgen om financiële zaken, terwijl er geen geldproblemen zijn. Of je bent bezorgd om dingen die zouden kunnen gebeuren, maar waarvoor geen directe aanleiding is: ziekte, ongeval of overlijden.

De gegeneraliseerde angststoornis brengt mensen vaak in een isolement. Directe hulp vanuit de omgeving is moeilijk, omdat je er vaak alleen voor staat of geen werk hebt.

Dwang of obsessieve compulsieve stoornis
Dit zijn angsten die ontstaan door de gedachten en gevoelens of door gewaarwordingen in je lichaam, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Alsof het “zomaar” van binnen gebeurt. Er zijn twee soorten: de obsessies (dwanggedachten) en de compulsies (dwanghandelingen).

Bij obsessies (dwanggedachten) heb je nare negatieve gedachten. Die nemen je zodanig in beslag dat je er als het ware door verlamd raakt en eigenlijk niet meer normaal kan functioneren. Dwanggedachten zijn voor je omgeving nauwelijks te herkennen, ze spelen zich vanbinnen af. Het is daarom moeilijk voor hen om hulp te bieden.

Bij compulsies (dwanghandelingen) gaat het om bepaalde handelingen, die steeds uitgevoerd moeten worden. Eén van de meest voorkomende dwanghandelingen is het alsmaar moeten poetsen (smetvrees) en wassen (wasdrang). Daar kun je dagelijks uren aan besteden en zo krijgen andere zaken, zoals partner of gezin, onvoldoende aandacht. Je bent gevangen in het ritueel van de dwanghandeling.

De fobie

Een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Je weet wel dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, heb je last van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar.

Meest voorkomende fobieën

  • Hoogtevrees
  • Angst voor grote en/of kleine ruimtes
  • Angst voor dieren, insecten en reptielen
  • Angst om te spreken in het openbaar
  • Vliegangst
  • Angst om auto te rijden

Er zijn nog meer fobieën dan bovengenoemden. Denk je dat je een fobie hebt? Neem dan contact op.

Je angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan door naar: internet therapie.

Heb je vragen over angst klachten?

Kijk dan op het forum over angst en fobie: www.angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je angst vraag stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.
Heb je nog vragen of wil je weten of wij je kunnen helpen?

Bel gerust voor een afspraak naar 020-2610455 of stuur een mail naar Psychologen Amsterdam.