Wat is Emotionally Focused Therapy (EFT)?

Relatietherapie

Op dit moment geven wij geen EFT relatietherapie. Kijk bij onze collega’s voor relatietherapie in Amsterdam.

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een hele goede manier om je door een lastige periode in je relatie te helpen.

De gedachte is dat jullie vastzitten in conflicten of dat jullie juist uit elkaar zijn gegroeid, omdat jullie telkens op dezelfde negatieve manier reageren. Door deze reactie verwijder je van elkaar en dit heeft invloed op je gevoel van veiligheid en verbondenheid met elkaar. Als dit niet veranderd, dan loopt de relatie vast.

Jullie worden geprikkeld door bepaalde eigenschappen van de ander, of je gaat het uit de weg. Hoe langer je in dit patroon blijft zitten, hoe meer dit van invloed is op de relatie. De relatie zit in een cirkel, een patroon waar jullie niet uitkomen. Dit kost veel energie, strijd en zo wordt het lastig om het te veranderen.

Emotionally Focused Therapy geeft inzicht in jullie patronen en wat dit betekend voor de ander.

Ik heb ook gevoelens!

Het gaat bijna vanzelf, de reactie op elkaar of op de situatie. Het is vaak al gebeurt voordat je er erg in hebt. Je zou deze keer niet boos worden, maar het gebeurt wéér.

De basis van de relatie is emotie

Deze emoties zijn belangrijk en we gaan naar ze op zoek, we bespreken ze en gaan ze verder uitdiepen. Dit doen we met elkaar. Jullie zullen zien dat veel emoties primaire behoefte zijn naar elkaar en dat jullie daarom zo (heftig) reageren, of ervoor weg lopen. Dit kan te maken hebben met verlatingsangst, een negatief zelfbeeld, of angst voor kritiek en afwijzing.
Tijdens de therapie richt de relatietherapeut zich op het verbeteren van de veiligheid en intimiteit. De therapeut brengt de emoties in beweging om zo verandering te creëren.

Drie fases van Emotionally Focused Couple Therapy

Er worden drie fases doorlopen tijdens de therapie:

  • Doorbreken van protestpatronen: we gaan het niet meer uit de hand laten lopen. Patronen waar jullie in vast zitten gaan we doorbreken.
  • Elkaar verkennen: we gaan de diepte in door elkaar te opnieuw te ontdekken. Goede gesprekken en kwetsbaar opstellen leiden tot herontdekking van elkaar.
  • Plannen maken: tot elkaar komen en nieuwe plannen met elkaar maken.

Contact met relatietherapeut

Is dit herkenbaar of wil je meer weten over relatietherapie in Amsterdam? Stel jouw vragen aan onze assistentes via 085 4015 337 of plan meteen jouw adviesgesprek in.