Kinderpsycholoog Amsterdam

Kinderpsycholoog

Wij zijn niet opgeleid tot kinderpsycholoog. Kijk bij onze collega’s voor een kinderpsycholoog in Amsterdam.

Jeugdzorg door kinderpsycholoog Amsterdam

  • Gezinscoaching
  • Kind- en jeugdbegeleiding
  • Ouderbegeleiding

Als opvoeder kun je je heel kwetsbaar voelen. Zeker als het niet zo goed gaat met je kind. Het is dan belangrijk dat je je kracht hervindt, met oog voor de specifieke eigenschappen van je kind. Als dat je lukt vind je nieuw vertrouwen en worden jij, je kind en het gezin sterker en hechter.

Gezinscoaching Amsterdam voor problemen binnen het gezin

Een hecht en geborgen gezin is een veilige thuisbasis, voor zowel ouders als kinderen. Je ondersteunt elkaar en kunt op elkaar terug vallen. Vanuit deze hechte basis kunnen de kinderen met een veilig en zeker gevoel de wereld in. Daarvoor is goed contact en goede communicatie binnen het gezin nodig.

En daar gaat het soms mis. Ouders ontzien hun kinderen, maar die voelen spanningen aan en reageren daarop. Bijvoorbeeld door hun eigen problemen, gevoelens, of wensen voor zich te houden. Papa en mama hebben het ‘al moeilijk genoeg’. Het kan ook zijn dat ze bang zijn om niet gehoord of begrepen te worden, of ze hebben het idee dat ze hun eigen problemen alleen op moeten oplossen.

Het gevolg kan zijn dat de kinderen zich terugtrekken of de spanning op een andere manier afreageren. Het gezin vervalt in geruzie, verharding en onbegrip. Het vertrouwen verdwijnt. Bij gezinscoaching van Psycholoog Amsterdam kijken we samen naar wat er speelt in het gezin en brengen jullie samen de communicatie en balans weer op gang.

Kind- en jeugdbegeleiding Amsterdam

Buiten problemen waar het hele gezin bij betrokken is, kan er veel aan de hand zijn met je kind(eren). Wat gaat er in ze om? Doe ik het wel goed? Soms heb je even geen grip meer op hun ontwikkeling. En lijkt het of je alleen meer aan de zijlijn kunt toekijken. Onze ontwikkelingspsycholoog kan je verder helpen op een aantal manieren.

Een kijkje naar je kind. We brengen de ontwikkeling van je kind in kaart. Diagnostisch onderzoek heet het – en dat betekent dat we een aantal aspecten van je kind onderzoeken. We nemen een intelligentie-onderzoek af, brengen algemene vaardigheden in kaart als verbaal begrip, visueel ruimtelijk inzicht en snelheid van informatieverwerking. Zo’n onderzoek kan je helpen je kind beter te begrijpen en als bepaalde zaken niet goed gaan, leer je waar je je kind meer in kan begeleiden. Aanvullend kunnen we ook kijken naar hoe je kind leert – of er misschien sprake is van dyslexie of dyscalculie.

Samen aan de slag.
Voor sommige problemen en vragen moeten we echt even om tafel om er achter te komen wat er speelt. Maar het kan ook goed dat je heel precies weet wat er mankeert en er gewoon even een zetje in de goede richting nodig is.

Ouderbegeleiding Amsterdam

Het gaat niet goed met je kind en je wilt er echt alles aan doen om dit te verhelpen. Maar hoe? Bij ouderbegeleiding gaan we met je aan de slag – we brengen in kaart welke factoren een rol spelen bij problematische situaties. En wat je er aan kunt doen. Maar we zoeken niet alleen die moeilijke momenten binnen het gezin op, want juist als het goed gaat valt er een hoop te leren.

Op deze manier help jij dus je kind. Vaak werkt dit een stuk beter dan dat je kind bij ons in behandeling komt. Ten eerste omdat jij je kind veel vaker ziet en ten tweede omdat het toch ook een beetje om jou gaat. Daarbij geeft ouderbegeleiding vaak meer voldoening, omdat je het gevoel hebt dat je iets kunt doen.
Toch kan het nodig zijn om naast ouderbegeleiding ook het kind of de jongere een eigen behandeling aan te bieden.