Hoe hak je de knoop door?

Voor veel psychologen is het een belangrijke vraag tijdens het eerste gesprek ‘Waarom kom je nu naar een psycholoog?’ Dat komt omdat er vaak een moment is waarop het allemaal anders voor je werd. Vrijwel alle klachten zijn het resultaat van lange processen.

De meeste cliënten lopen dan ook al lang met hun klacht rond. Jij waarschijnlijk ook. Ondanks dat de klacht al een tijdje bestaat, kwam je nog niet eerder in actie. Vandaar de vraag ‘Wat is er veranderd?’

Vaak is het een combinatie van voorzichtigheid, angst voor het onbekende en jezelf niet helemaal serieus nemen. Jij staat nu op zo’n keerpunt. Dus misschien is het omgekeerde een betere vraag: ‘Waarom kom je (nog) niet?’

Stap voor stap

Het is ook goed je te bedenken dat ‘in behandeling’ gaan ook iets gewoons is. Iets dat je doet zoals je zoveel dingen doet om iets te veranderen. Je gaat misschien naar een sportschool, je doet een bijscholingscursus of je laat je eens helemaal doormeten door de internist.

Je wilt iets veranderen dat misschien niet zo tastbaar is, en wat moeilijker onder woorden te brengen. Maar evengoed is het gewoon een van de dingen die je doet om jouw leven ten volste te leven.

Kom in gesprek

De meeste mensen die lang wikken en wegen, lopen mentale rondjes. Van de ene gedachte naar het andere argument naar de volgende vraag. Dat is logisch en begrijpelijk, maar het zit je in de weg. Je kunt sommige dingen niet alleen. Je moet in gesprek komen, dat rondje doorbreken.

Vaak kun je dat met mensen bij jou in de buurt. Maar ik denk dat je dat al geprobeerd hebt, of niet wilt. In plaats van in gedachten tegen jezelf te praten, kun je beter in gesprek gaan met een ander.

De knoop is doorgehakt

Dat je hier bent. Dat je dit leest. Dat je er meer van wilt weten. Je hoeft het niet meer te verantwoorden voor jezelf. Je kunt de stap zetten, de knoop doorhakken. En weet je; je kunt het best ‘proberen’, eens een gesprek aangaan, een eerste afspraak. Je zit nergens aan vast, je hoeft niet op stel en sprong alles anders te doen.

Wat doet een psycholoog eigenlijk?

Een psycholoog helpt je een bepaalde verandering door te maken die je alleen niet voor elkaar krijgt. De behandeling gaat altijd over veranderen. Je wilt iets in je leven anders doen, anders beleven of anders aanpakken. Met de psycholoog maak je een plan van verandering.

Dat plan wordt op maat voor je gemaakt; het past bij jouw manier van denken, werken en leren. Het past goed bij je, je merkt snel wat je kunt en hoe je vooruit gaat. Op die successen werk je stapje voor stapje door de verandering.

Wat houdt je tegen? En is dat echt zo belangrijk of onoverkoombaar als je het vergelijkt met bijvoorbeeld je eigen geluk, vrijheid of plezier van leven? Wanneer ga je naar de psycholoog? Nu. Bel 085 4015 337 en maak gerust een afspraak bij Psychologen Amsterdam. We leren je graag kennen!