Heeft relatietherapie zin?

Goede vraag, en lastig te beantwoorden. De meeste stellen die beginnen met relatietherapie doen dat met gemengde gevoelens. Ze willen wel… maar ook een beetje niet.

In het begin wil je je gelijk. Je wilt bevestiging. Je wilt ‘winnen’. Toch begrijp je ook dat er geen gelijk is, en dat jullie samen moeten werken. Je weet nog hoe mooi het was tussen jullie en hoeveel jullie elkaar te bieden hebben. Tegelijkertijd drukt de onmacht als donder op je leven. Elke dag ploeteren jullie voort. En dát moet veranderen.

Van ‘gelijk’ naar ‘gesprek’

Jullie ‘gelijk’ speelt in de behandeling geen rol. Je zult al snel merken dat het niet gaat om ‘gelijk’, maar om jullie manier van communiceren. Jullie reageren op een vaste manier op elkaar; het is een patroon, letterlijk een herhaling van zetten.

Misschien zie je dat nu nog niet, maar zelfs als je het in de gaten hebt, is het lastig om er, zonder begeleiding, uit te breken. In het begin van de behandeling gaat het dus niet om ‘gelijk’, maar om ‘gesprek’.

Verdieping van jullie relatie

In de mist van miscommunicatie hebben jullie geen oog voor elkaar. Het is niet dat je het niet op kunt brengen, je bent er gewoon blind voor geworden. Bij het doorbreken van de patronen, gaan jullie ook elkaar weer beter zien. Je krijgt de ruimte om je verhaal te doen, durft je weer kwetsbaar op te stellen en kunt elkaar tenminste uit laten praten.

We maken tijd voor de pijn, de angsten, de dromen, de verwachtingen over en weer. Je leert elkaar opnieuw kennen, spreekt de vragen en onmacht uit die je nog nooit durfde te delen. Beetje bij beetje kan het weer. En daarmee groeit de hoop en het vertrouwen er samen uit te kunnen komen.

Heeft het zin…

Ja, het heeft zin. De meeste stellen die weer in gesprek raken, komen ook door de crisis. Bijna altijd heeft de relatie zich dan verdiept. Naast dat jullie dichter tot elkaar kwamen, diepe gevoelens deelden en stille verwachtingen uitspraken, hebben jullie concrete manieren gevonden om jezelf en elkaar op moeilijke momenten te helpen.

Jullie kunnen weer op elkaar bouwen, jullie kunnen een negatieve spiraal doorbreken en jullie kunnen over je eigen schaduw stappen. Je maakt ook weer samen plannen en kunnen weer genieten van jullie leven.

Lees hier meer over relatietherapie, deze therapie wordt gegeven door ervaren relatietherapeuten in Amsterdam. Uiteraard kan je ook meteen een afspraak maken bij Relatietherapie Amsterdam, bel gerust even met 085 4015 337.